Kaporta nedir, neresidir gibi soruları yanıtladıktan sonra, kaportaların üretiminde kullanılan malzemenin özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak; bir aracın en önemli parçalarından biri olan kaportanın önemini daha net anlamanıza yardımcı olacaktır.
Geçmiş dönemlerde kaportaların neredeyse tamamı sac kullanılarak üretilirken günümüzde, kaporta üretiminde alüminyum ve karbon fiber gibi malzemeler kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise trafikte yaşanan herhangi bir kaza anında, araçta hasar alan ilk alanın kaporta olması ve ağır malzemelerin aracın performansını olumsuz etkilemesidir.
Yani biraz daha detaylı bir biçimde açıklamak gerekirse, geçmiş yıllarda kaporta üretiminde kullanılan sac ve çelik gibi malzemelerin yüksek bir ağırlığa sahip olması, yakıt tasarrufunu engellemiş ve aracın performansını düşürmüştür. Araç dünyasında bu gibi durumlar, oldukça önemli dezavantajlar olarak kabul edilir.
Her ne kadar araç kaza yaptığında kaporta aracı gerçek manada koruyor olsa da ağırlığı nedeniyle kaza anında oluşturduğu baskı, karşı tarafın aldığı hasarın da boyutunu artırmıştır.
Kompozit bir malzeme olan karbon fiber ise oldukça ince ve hafif olmasına rağmen çelikten çok daha güçlü ve sert bir yapıdadır. Bu da bir trafik kazası esnasında hem aracın hem de kazazedelerin daha az hasar almasını yardımcı olur.
Buna ek olarak kaportanın sabit bir parçadan değil ayrı ayrı parçalardan oluşmuş olması, herhangi bir hasar sonrası kolaylıkla onarılmasını sağlar.